Jesienny weekend uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. W. Witosa w Bujnach spędzili w malowniczym o tej porze Zakopanem na szkoleniu pt:,,Zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych w kontekście wspólnych działań rolników”. Wyjazd był w całości sfinansowany ze środków unijnych. Studyjne jak i stacjonarne seminaria skierowane były głównie dla młodzieży uczęszczającej do klas o profilu rolniczym i weterynaryjnym. Spotkanie było przygotowane zgodnie z wszelkimi procedurami przeciwdziałania COVID-19. W pierwszym dniu pobytu uczniowie zapoznali się z tematyką prawnych i organizacyjnych aspektów wspólnych działań rolniczych oraz z Krajową Siecią Obszarów Wiejskich. Zwieńczeniem pierwszego dnia szkolenia był wieczorny wyjazd do centrum Zakopanego, w tym wjazd Kolejką Linową na Wielką Krokiew oraz spacer po tętniących życiem Krupówkach. Drugi dzień wyjazdu rozpoczął intensywny program wyjazdu studyjnego po okolicach i lokalnych producentach Łącka. Swoją przygodę uczestnicy rozpoczęli w Sądeckiej Tłoczni Soków Maurera. Uczniowie mieli sposobność poznania historii powstania przedsiębiorstwa oraz jego obecnego działania. Grupa została poczęstowana naturalnymi wyrobami lokalnej tłoczni soków. Następnym przystankiem na trasie były sady Pana Janusza Pierzchały– Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa. Podczas oprowadzania po sadzie jabłoni oraz śliwy uczniowie dowiedzieli się o trudach i zaletach pracy sadowniczej. Słodkim dodatkiem podczas spaceru było skosztowanie naturalnych soków i owoców zerwanych bezpośrednio z drzew. Ostatnim punktem programu wyjazdowego była Beskidzka Grupa Producentów „Gazdowie”. Baca zaprezentował nam tajniki produkcji sera owczego . Niektórzy mieli również okazje własnoręcznie wyrobić oraz uformować oscypka. Okazało się, iż w szkole są ukryte talenty w przetwórstwie mleka owczego. Pan Władek poczęstował wszystkich oscypkami oraz pyszną żętycą. W czasie drogi powrotnej uczniowie zwiedzili również o Niedzicę, gdzie mogli podziwiać piękne, zapierające dech w piersiach widoki. Jako urozmaicenia kolacji gaździna z pensjonatu, w którym nocowali uczniowie, przygotowała ognisko, przy którym pieczona była kiełbaska, a muzyka góralska umiliła wieczorne chwile. Z lekkim żalem grupa z Bujen pożegnała się się z wykładowcą Panem Albertem Dziurą, który ciekawie wprowadził wszystkich w tematykę Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich. Zakończeniem programu wyjazdu była przechadzka po zakopiańskich zakątkach. Zadowolona, z nową dawką wiedzy młodzież wróciła do szkoły, gdzie będzie oczekiwać na owocną współpracę. Pracę opiekuńczo – wychowawczą podczas wyjazdu studyjnego podjęły Panie: Jolanta Kordowiak, Iwona Gemel oraz Mirosława Kaczmarek – Michalak.

,,Zwiększenie dochodowości gospodarstw rolnych w kontekście wspólnych działań rolników” – szkolenie uczniów z Bujen w Zakopanem